Povijest obožava češnjak! Češnjak je biljka potječe iz Azije, a dijeli srodstvo s lukom, porilukom i vlascem. Češnjak su uzgajali Egipćani, Grci i Rimljani. Češnjaku se kroz povijest pripisuju mistična svojstva, te se vjerovalo kako nas štiti od vampira, vukodlaka i demona.

Češnjak ili bijeli luk (lat. Allium sativum) je biljka iz porodice Alliaceae. Najčešće se rabi kao začin – sirov ili termički obrađen. Snažnog je okusa i mirisa, a odavno je poznat i po svojim kulinarskim i medicinskim svojstvima. Glavni sastojak je allicin koji djeluje protiv bakterija, virusa i gljivica.

Češnjakom do zdravlja samo tako!

Ublažava razne bolesti, sprečava virusne i bakterijske infekcije, artritis, bolesti dišnih puteva, ali i kardiovaskularne bolesti. Redovita konzumacija regulira tlak, razinu kolesterola i šećera u krvi. Štiti krvne stanice i žile od upala, te sprečava začepljenje krvnih žila.

Jedinstveni sastav češnjaka koji sadrži cijeli niz sumpornih spojeva, štiti od oksidativnog stresa i upala. Sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i smanjuje krvni tlak. Povoljno djeluje na zdravlje srčanog sustava, budući da je bogat vitaminom C, vitaminom B6, selenom i manganom. Češnjak sadrži fitoncide, koji djeluju protiv bakterija, te se kao takav tradicionalno koristi kao narodni lijek.

Češnjak OPG-a IVAN FRIŠČIĆ pridonosi vašem zdravlju.